• Producent: Biowin
  • Kategoria: Pozostałe akcesoria do alkoholu

Drożdże winiarskie to mikroskopijne, organizmy jednokomórkowe niedostrzegalne gołym okiem. Maja elementarne znaczenie przy produkcji alkoholu zarówno tego stworzonego na skalę międzynarodową jak i przy produkcji domowej na własny zastosowanek.
Drożdże są, ważne gdyż odpowiadają za korzystną fermentacje alkoholową. Szare mikroskopijne grzyby pochłaniają cukier, a następnie rozkładają go na etanol i dwutlenek węgla.
Wino otrzymane z soku owocowego zawdzięczamy grupie drożdży należących do typu Saccharomyces cerevisiae i Saccharomyces bayanus . W przemyśle winiarskim posiadamy niemało drożdży szlachetnych podzielonych na szereg ras, zależnych od upodobań substratowych czyli warianty owoców,stężenia cukru oraz prędkości i produktywności produkowanego alkoholu.

Inne dostępne rasy drożdży:


Fermivin PDM (Saccharomyces bayanus) – do win białych i czerwonych, fermentujące nawet w niełatwych warunkach (np.: zbyt niska temperatura, wysokie stężenie garbników i cukru); korzystne do win musujących i wtórnej fermentacji. Tolerancja na alkohol do ok16%
Fermivin – do win białych i czerwonych, zapewniają szybką i całkowitą fermentację. Tolerancja na alkohol do ok14%.
Fermicru VR5 – do win czerwonych, bardzo trudno fermentujących np.: z aronii. Nadają się do trunków przeznaczonych do wieloletniego leżakowania. Tolerancja na alkohol do ok15%.
Fermicru LS2 ( Saccharomyces bayanus)- do win białych, czerwonych oraz różowych. Nadzwyczajne do win musujących. Znamionują się szybkim i pełnym od fermentowniem, nad wyraz małą liczba osadu i szybkim klarowaniem. Tolerancja na alkohol do ok16%
EnoVini- rewelacyjna mieszanka dwóch szczepów drożdży winiarskich, do win owocowych, czerwonych i białych, nadająca niepowtarzalny bukiet. Tolerancja na alkohol do ok18 %.

Dlaczego warto kupić towar ?


-tolerancja alkoholowa do 14-18%
-gotowe wino jest dobrze od fermentowane
-trwały kolor wina i perfekcyjnie dopasowany bukiet
-prędki profes fermentacji

Charakterystyka:

Komórki wysoce aktywnych drożdży, suszone są fluidalnie il.7g.


używanie:


Drożdże suszone fluidalne, bez konieczności wstępnego namnożenia i uaktywnienia. Zalecane jest tylko wykonanie ich wstępnej rehydratacji, które polega na wymieszaniu drożdży w ok. 100ml letniej wody, a także pozostawić na ok 15minut w pokojowej temperaturze.
Drożdże przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.

produktywność:

Pojedyncza dawka wystarcza na wyprodukowanie do 35 l wina.

UWAGA:
We wszelkich etapach przygotowania szczepionki drożdży stanowczo ważne jest zachowanie sterylnych warunków. Szczególna uwagę zwrócić należy na czystość naczynia, w którym namnażane będą drożdże.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Pozostałe akcesoria do alkoholu