• Producent: Biowin
  • Kategoria: Pozostałe akcesoria do alkoholu

Drożdże winiarskie to mikroskopijne, organizmy jednokomórkowe niedostrzegalne gołym okiem. Maja elementarne znaczenie przy produkcji alkoholu równocześnie tego produkowanego na skalę międzynarodową jak i przy produkcji domowej na własny użytek.
Drożdże są, ważne gdyż odpowiadają za poprawną fermentacje alkoholową. Szare mikroskopijne grzyby pochłaniają cukier, a następnie rozkładają go na etanol i dwutlenek węgla.
Wino otrzymane z soku owocowego zawdzięczamy grupie drożdży należących do typu Saccharomyces cerevisiae i Saccharomyces bayanus. W przemyśle winiarskim posiadamy dużo drożdży szlachetnych podzielonych na szereg ras, zależnych od upodobań substratowych czyli rodzaje owoców,stężenia cukru oraz szybkości i efektywności stworzonego alkoholu.

Inne przystępne rasy drożdży:


Fermivin PDM: (Saccharomyces bayanus)– do win białych i czerwonych, fermentujące choćby w skomplikowanych warunkach (np.: zbyt niska temperatura, wysokie stężenie garbników oraz cukru); korzystne do win musujących oraz wtórnej fermentacji. Tolerancja na alkohol do ok16%
Fermivin: drożdże winiarskie do win białych i czerwonych, gwarantują szybką i pełną fermentację. Tolerancja na alkohol do ok14%.
Fermicru LS2: (Saccharomyces bayanus)- do win białych, czerwonych, a także różowych. Idealne do win musujących. Cechują się szybkim i pełnym odfermentowniem, szczególnie małą liczba osadu i prędkim klarowaniem. Tolerancja na alkohol do ok16%
EnoVini: wyśmienita mieszanka dwóch szczepów drożdży winiarskich, do win owocowych, czerwonych i białych, nadająca specyficzny bukiet. Tolerancja na alkohol do ok. 18 %.

Dlaczego warto nabyć artykuł ?

-tolerancja alkoholowa do 15%
-gotowe wino jest dobrze od fermentowane
-wyśmienity do czerwonych win trudno fermentujących
-można go wykorzystać do alkoholu z przeznaczeniem do leżąkowania

Charakterystyka:

Komórki wysoce dynamicznych drożdży, suszone są fluidalnie il.7g.

użytkowanie:


Drożdże suszone fluidalne, bez konieczności wstępnego namnożenia i uaktywnienia. Zalecane jest jedynie wykonanie ich wstępnej rehydratacji, które polega na wymieszaniu drożdży w ok. 100ml letniej wody, następnie pozostawić na ok 15 minut w pokojowej temperaturze.
Drożdże przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.

wydajność:


Pojedyncza dawka wystarcza na wyprodukowanie do 35 l wina.

UWAGA:

We wszelkich etapach przygotowania szczepionki drożdży niezwykle ważne jest zachowanie sterylnych warunków. Szczególna uwagę zwrócić należy na czystość naczynia, w którym namnażane będą drożdże.





Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Pozostałe akcesoria do alkoholu