• Producent: Biowin
  • Kategoria: Pozostałe akcesoria do alkoholu
Pirosiarczyn potasu

BIOWIN


masa netto: 10g

posiada atest PZH

Pirosiarczyn potasu: jest środkiem chemicznym wykorzystywanym w winiarstwie do stabilizacji nastawów, gotowych win. Zapobiega rozwojowi bakterii, grzybów i dzikich drożdży. Stabilizuje barwę i przejrzystość wina. Może być też używany do odkażania naczyń i sprzętu potrzebnego do produkcji alkoholu. Opakowanie zawiera 10 g transparentnego pirosiarczynu sodu.


użytkowanie: W zależności od zapotrzebowania używania środka zaleca się różnorodne jego dawki:

  • do stabilizacji nastawu (aby zabić niekorzystne drobnoustroje bytujące na owocach bardzo, jeśli są one uszkodzone albo zaczynają gnić), stosuje się 1g pirosiarczynu potasu na 3-5 l nastawu. Odpowiednią porcję rozpuszcza się w 50-100 ml wody, następnie dodaje do nastawu i skrupulatnie miesza.

  • do stabilizacji wina po fermentacji (zabicia resztek komórek drożdżowych po fermentacji, przed zlaniem wina w butelki aby nie było tzw. Wtórnej fermentacji czyli nie powstał szampan) zaleca się stosowanie 1g pirosiarczynu potasu na 10 l wina. Odpowiednią porcję rozpuszcza się w 50-100 ml wody, następnie dodaje do nastawu i precyzyjnie miesza.

  • do odkażania naczyń rozpuszcza się 10 g pirosiarczynu potasu w 2 l wody i tak przygotowanym roztworem przemywa naczynia, niepłucząc już czystą wodą.

UWAGA: Należy przestrzegać zalecanych dawek. Pokaźne przedawkowanie, istotnie przy stabilizacji nastawu spowodować może zahamowanie fermentacji. W sytuacji stabilizacji gotowego wina zbyt duża dawka pirosiarczynu potasu sprawia powstanie nieprzyjemnego smaku i siarkowego aromatu.

Pirosiarczyn potasu przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, nie przystępnym dla dzieci. Stosować w należycie wentylowanym pomieszczeniu ze względu na charakterystyczny, ostry aromat siarkowy.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Pozostałe akcesoria do alkoholu