Winomierz balingomierz (cukromierz), Akc000041

chwilowy brak towaru

  • Producent: Biowin
  • Kategoria: Pozostałe akcesoria do alkoholu
WINOMIERZ / BALINGOMIERZ
Wskaźnik zawartości cukru w winie i pośrednio wskaźnik zawartości alkoholu w winie.

BIOWIN


Areometr jest urządzeniem wyskalowanym w stopniach Blg służącym do kontroli fermentacji wina, pomiaru zawartości cukru i pośredniego określania zawartości alkoholu w winie.


Funkcje Winomierza:

  • CUKROMIERZ / BALINGOMIERZ - niezbędny do przygotowania nastawu. Umożliwia staranne określenie ilości cukru w przygotowanym nastawie, porcjowanie cukru, jaki należy dodać aby uzyskać porządanie stężenie alkoholu w winie, i kontrolę wina w trakcie fermentacji. Istotnie wyznaczone jest jego zastosowanie w przypadku, gdy do przygotowania wina użyto kompotów, soków lub innych słodzonych wcześniej bezkompromisowców.

  • WSKAŹNIK ZAWARTOŚCI ALKOHOLU W WINIE - Pośredni pomiar biorący pod uwagę zawartość cukru przed fermentacją i po niej. Na podstawie ilości cukru, jaka została przefermentowana z załączonej tabeli odczytuje się stężnie alkoholu w przygotowanym winie.

Kontrola fermentacji wina przy użyciu winomierza: Dla ułatwienia pracy z winomierzem na skali kolorami oznaczono poszczególne etapy fermentacji.

  • Kolorem czerwonym oznaczono maksymalne stężenie cukru przed rozpoczęciem fermentacji (nie powinno przekraczać 22 poziomy Blg).

  • Kolorem żółtym oznaczono stężnie cukru, jakie powinniśmy uzyskać po dodaniu kolejnych porcji cukru (nie powinno przekraczać 17 poziomów Blg).

  • Kolorem zielonym oznaczono końcowe stężnie cukru dla win półsłodkich i wytrawnych.



Zakres pomiaru: od 0 do 24°Blg
(1°Blg odpowiada w przybliżeniu 10 g cukru w 1 L soku albo moszczu)

Zawartość:

  • wyskalowany w poziomach Blg areometr
  • próbówka
  • instrukcja obsługi
Sposób wykorzystania:

  • Do próbówki wlać badaną ciecz.
  • Zanurzyć miernik - wskaźnik nie może dotykać ścianek i dna próbówki.
  • Po ustaleniu poziomu zanurzenia miernika dokonać odczytu

UWAGA: Badany roztwór w momencie pomiaru powinien posiadać temperaturę 20 - 21 o C. Urządzenie jest wyskalowane do takiej temperatury, odczyt będzie najszczególniej miarodajny.

Produkty najpopularniejsze w kategorii Pozostałe akcesoria do alkoholu